Saturday, 13 April 2013

Definisi Makanan Rosak



"Dengar sini semua, guru Sains nak bercerita"

Makanan rosak terjadi disebabkan beberapa faktor seperti terdedah kepada bakteria dan kuman dari kawasan sekeliling.

Antara ciri-ciri makanan rosak ialah:

> Bau tidak menyenangkan

> Berubah rasa (makanan berasa masam)

> Berubah warna (makanan bertukar kekuningan)

>Berubah tekstur (makanan menjadi berlendir)

> Berkulat (terdapat tompok hitam & putih pada makanan)

____________________________________________________________________

Mari menghafal bersama Cikgu Kasmah!


Akronim (Ciri-Ciri Makanan Rosak)

Banglo - bau

Teacher - tekstur

Kasmah - kulat

Runtuh - rasa

Weh! - warna





2 comments:

  1. sungguh bermanfaat dan blog nya menarik :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih.Semoga dapat memberi informasi kepada semua. :)

      Delete

Nak berceloteh bersama Cikgu Kasmah???
Tinggalkan komen anda di bawah!!!