Saturday 13 April 2013

Definisi Makanan Rosak



"Dengar sini semua, guru Sains nak bercerita"

Makanan rosak terjadi disebabkan beberapa faktor seperti terdedah kepada bakteria dan kuman dari kawasan sekeliling.

Antara ciri-ciri makanan rosak ialah:

> Bau tidak menyenangkan

> Berubah rasa (makanan berasa masam)

> Berubah warna (makanan bertukar kekuningan)

>Berubah tekstur (makanan menjadi berlendir)

> Berkulat (terdapat tompok hitam & putih pada makanan)

____________________________________________________________________

Mari menghafal bersama Cikgu Kasmah!


Akronim (Ciri-Ciri Makanan Rosak)

Banglo - bau

Teacher - tekstur

Kasmah - kulat

Runtuh - rasa

Weh! - warna





2 comments:

  1. sungguh bermanfaat dan blog nya menarik :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih.Semoga dapat memberi informasi kepada semua. :)

      Delete

Nak berceloteh bersama Cikgu Kasmah???
Tinggalkan komen anda di bawah!!!