"Dengar sini semua, guru Sains nak bercerita"
Definisi Pengawetan Makanan:
- Satu proses yang melambatkan makanan menjadi rosak.
Cara-cara Mengawet Makanan:
Terdapat banyak cara untuk mengawetkan makanan. Anda perlu menetapkan cara mengawet yang betul, sesuai dengan jenis makanan yang akan diawetkan supaya makanan tahan lebih lama. Antara senarai ringkas cara-caranya ialah:
1) Pembotolan atau pengetinan
2) Pelilinan
3) Pengasinan
4) Pembungkusan vakum
5) Pempastueran
6) Penjerukkan
7) Pengasapan (salai)
8) Pengeringan
9) Pendidihan
10) Penyejukbekuan atau penyejukkan
*Sila rujuk entri seterusnya untuk keterangan lebih lanjut mengenai cara-cara pengawetan makanan.
____________________________________________________________________
Mari menghafal bersama Cikgu Kasmah!
Akronim (Cara-cara Pengawetan Makanan)
Sasha - salai
Awek - asin
Boboy - botol
Jumpa - jeruk
Laki - lilin
Tuan - tin
Vila - vakum
Di - didih
Padang - pastuer
Sekolah - sejuk
Kebangsaan - kering
No comments:
Post a Comment
Nak berceloteh bersama Cikgu Kasmah???
Tinggalkan komen anda di bawah!!!