Tuesday 23 April 2013

Pengawetan Makanan

"Dengar sini semua, guru Sains nak bercerita"

Definisi Pengawetan Makanan:

- Satu proses yang melambatkan makanan menjadi rosak.

Cara-cara Mengawet Makanan:

Terdapat banyak cara untuk mengawetkan makanan. Anda perlu menetapkan cara mengawet yang betul, sesuai dengan jenis makanan yang akan diawetkan supaya makanan tahan lebih lama. Antara senarai ringkas cara-caranya ialah:
1) Pembotolan atau pengetinan
2) Pelilinan
3) Pengasinan
4) Pembungkusan vakum
5) Pempastueran
6) Penjerukkan
7) Pengasapan (salai)
8) Pengeringan
9) Pendidihan
10) Penyejukbekuan atau penyejukkan

*Sila rujuk entri seterusnya untuk keterangan lebih lanjut mengenai cara-cara pengawetan makanan.

____________________________________________________________________
Mari menghafal bersama Cikgu Kasmah!


Akronim (Cara-cara Pengawetan Makanan)

Sasha - salai

Awek - asin

Boboy - botol

Jumpa - jeruk

Laki - lilin

Tuan - tin

Vila - vakum

Di - didih

Padang - pastuer

Sekolah - sejuk

Kebangsaan - kering




No comments:

Post a Comment

Nak berceloteh bersama Cikgu Kasmah???
Tinggalkan komen anda di bawah!!!