Cara Pengawetan Makanan (Pengetinan & Pembotolan)
"Dengar sini semua, guru Sains nak bercerita"
Definisi pembotolan dan pengetinan:
- Proses dimana makanan dipanaskan kemudian diisi dalam bekas yang dipetri
Kaedah pembotolan dan pengetinan ialah:
1) Makanan dimasak pada suhu yang tinggi untuk membunuh mikroorganisma.
2) Kemudian makanan serta-merta disimpan dalam botol/tin kedap udara.
Positif VS Negatif
Kebaikan kaedah ini ialah:
* Makanan tahan lama
Keburukan kaedah ini ialah:
* Rasa berubah dan nutrien hilang
Contoh makanan:
> Ikan
>Sayur
>Daging
>Buah
Menarik blog saudari. Informasi yang terdapat amat menarik dan memberikan maklumat yang berkaitan dengan cara pengawetan makanan. Informasi ini dapat saya gunakan dalam pengajaran matapelajaran ABM kelas peralihan di sekolah saya.
ReplyDeleteTerima kasih.
Terima kasih di atas sokongan saudari. Semoga dapat menjadikan inspirasi kepada anda semua.
Deleteblog yang menarik
ReplyDelete