Tuesday, 23 April 2013

Cara Pengawetan Makanan (Pengetinan & Pembotolan)

"Dengar sini semua, guru Sains nak bercerita"

Definisi pembotolan dan pengetinan:

- Proses dimana makanan dipanaskan kemudian diisi dalam bekas yang dipetri

Kaedah pembotolan dan pengetinan ialah:

1) Makanan dimasak pada suhu yang tinggi untuk membunuh mikroorganisma.

2) Kemudian makanan serta-merta disimpan dalam botol/tin kedap udara.

Positif VS Negatif

Kebaikan kaedah ini ialah:

* Makanan tahan lama

Keburukan kaedah ini ialah:

* Rasa berubah dan nutrien hilang

Contoh makanan:


> Ikan


>Sayur


>Daging


>Buah





3 comments:

  1. Menarik blog saudari. Informasi yang terdapat amat menarik dan memberikan maklumat yang berkaitan dengan cara pengawetan makanan. Informasi ini dapat saya gunakan dalam pengajaran matapelajaran ABM kelas peralihan di sekolah saya.

    Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih di atas sokongan saudari. Semoga dapat menjadikan inspirasi kepada anda semua.

      Delete

Nak berceloteh bersama Cikgu Kasmah???
Tinggalkan komen anda di bawah!!!